Tradycje

TRADYCJE

Nasza codzienność to tradycje. Wiele rzeczy robimy tak jak nasi rodzice, dziadkowie i pradziadkowie. Staramy się zachować zapachy i smaki z dzieciństwa.

Poniżej wymieniliśmy tylko niektóre czynności, które umiemy zrobić i które ze względu na docenianie zdrowej i nieprzetworzonej żywności towarzyszą nam w życiu codziennym.

Świniobicie – wyrób kiełbasy, pasztetu, salcesonu, kiszki

Kiełbasa, salceso, kiszki i pasztet domowej roboty

Pieczenie chleba w piecu opalanym drewnem

Pieczenie chleba

Robienie masła

Robienie masła

Wyrób serów w sposób tradycyjny

Tradycyjne kozie sery

Wędzenie wędlin i serów dymem z drewna olchowego

 Wędzenie mięsa, kiełbas, serów

Kiszenie kapusty

 Kiszenie kapusty

Chów zwierząt tradycyjnych

Chowanie owiec Chowanie kóz Chowanie królików Chowanie kur

Kultywowanie tradycji świątecznych (choinka, tradycyjna wigilia z elementami kuchni łemkowskiej, dzielenie się opłatkiem również ze zwierzętami, śpiewanie kolęd polskich i łemkowskich, wieszanie przy wejściu do domu i zabudowań gospodarskich podłaźniczki, malowanie jajek, święcenie pokarmów)

Robienie przetworów na zimę (dżemy, soki, kompoty, ogórki, papryka, buraki)

Przetwory na zimę

Uprawianie ziemi (zboża, ziemniaki, trawy, warzywa w ogródku przydomowym)

Uprawianie ziemi

Chałupa Górola © 2012 Wszystkie prawa zastrzeżone
Projekt i wykonanie: webvisor.pl / wytworniastron.pl